Nume, Misiune, Valori

  • Home
  • Nume, Misiune, Valori
insert image

Numele 

     Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea evidentiaza doua credinte fundamentale, respectiv “Adventista" reflecta convingerea noastra in apropierea intoarcerii lui Isus Hristos (lat. adventus = venire) si  „De ziua a saptea” se refera la respectarea zilei a saptea a saptamanii, sambata, ca zi de odihna si de inchinare in conformitate cu invatatura originala a Bibliei. Aceasta zi mai poarta si numele de Sabat.

     Aceste referiri indica importanta si locul special pe care-l ocupa invataturile amintite in viata Bisericii, definindu-ne identitatea. A doua venire a Domnului Isus pentru răscumpararea celor neprihaniti, asa cum afirma crezul crestin, este fericita noastra nadejde. In intelegerea noastra, aceasta nadejde implica o pregatire care presupune armonizarea vietii cu vointa descoperita a lui Dumnezeu.

     Isus Hristos va veni in mod personal, iar acest eveniment va fi vizibil la scara mondiala – „acest Isus care S-a inaltat la cer din mijlocul vostru, va veni in acelasi fel cum L-ati vazut mergand la cer” (Faptele Apostolilor 1:11). Implinirea profetiilor si situatia actuala a omenirii arata ca venirea lui Isus Hristos este iminenta. Timpul acestui eveniment nu a fost descoperit, de aceea suntem indemnati sa fim gata.

     Prin mentionarea zilei a saptea in numele Bisericii, noi evidentiem ca facem din respectarea acestei zile o placuta recunoastere a faptului ca Dumnezeu este Creatorul si Suveranul nostru, exprimandu-ne astfel loialitatea fata de Cel care „in sase zile a facut cerurile si pamantul si marea… iar in ziua a saptea S-a odihnit” (Exod 20:11). Petrecem aceasta zi in comuniune cu El prin inchinare, rugaciune, studiu si meditatie asupra Cuvantului Sau.

     Noi consideram ca pazirea, in sine, a Sambetei (Sabatului) nu ne mantuieste si intelegem ca oricine intra in odihna la care ii invita Dumnezeu „se odihneste si el de lucrarile lui, cum S-a odihnit si Dumnezeu de lucrarile Sale” (Evrei 4:10). Gasim deci in odihna de Sabat, o eliberare de oboseala fizica si de stresul cotidian, dar mai ales o odihna spirituala, o pregustare a celei vesnice.

Misiunea:

     Misiunea Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea este aceea de a proclama tuturor oamenilor evanghelia vesnica, in contextul soliilor celor trei ingeri din Apocalips 14:6-12, conducandu-i sa Il accepte pe Isus ca Mantuitor personal si sa se uneasca cu biserica Lui, sprijinindu-i in a se pregati pentru apropiata Sa revenire.

Noi realizam aceasta misiune prin indrumarea Duhului Sfant prin:

  • Predicare: Acceptand misiunea lui Hristos (Matei 28:18-20), transmitem lumii mesajul unui Dumnezeu iubitor, descoperit pe deplin prin lucrarea si moartea ispasitoare a Fiului Sau. Recunoscand Biblia ca fiind Descoperirea voii lui Dumnezeu, ii prezentam mesajul intreg, inclusiv cea de-a doua venire a lui Hristos si valabilitatea autoritatii Legii celor zece porunci
  • Invatare: Fiind constienti ca dezvoltarea mintii si a caracterului este esentiala in planul lui Dumnezeu privind rascumpararea omului, noi promovam dezvoltarea unei intelegeri mature a lui Dumnezeu si a relatiei cu El, a Cuvantului Sau si a Universului creat
  • Vindecare: Afirmand accentul Bibliei asupra starii de bine a intregii persoane, facem din pastrarea sanatatii si vindecarea celor bolnavi o prioritate, iar prin slujirea celor saraci si apasati, cooperam cu Creatorul in lucrarea de restaurare

Viziunea noastra:

     In armonie cu profetiile Scripturilor, noi vedem ca planul lui Dumnezeu de restaurare a intregii Sale creatii este in deplina armonie cu voia si dreptatea Sa perfecta.

Logo-ul si semnificatia lui

     Alegerea logo-ului Bisericii reflecta valorile esentiale pe care adventistii de ziua a saptea le pretuiesc.

     Biblia, formeaza baza si reprezinta fundamentul biblic al credintei noastre. Faptul ca Biblia este intr-o pozitie complet deschisa, transmite mesajul acceptarii totale a Cuvantului lui Dumnezeu prin studiere si aplicare permanenta.

     In centru se afla Crucea, reprezentand Evanghelia Salvarii si sacrificiul lui Hristos, subliniind astfel locul central pe care il ocupa in credinta noastra.

     De la Cruce catre varful desenului se evidentiaza trei linii ce inconjoara o sfera imaginara (pamantul) sugerand atat flacarile Duhului Sfant, mesagerul Adevarului, cat si pe cei trei ingeri din Apocalipsa capitolul 14 inconjurand globul pamantesc si misiunea noastra de a duce Evanghelia in toata lumea.

     Speram ca acest logo desi este o reprezentare foarte simpla a credintelor si valorilor fundamentale ale adventistilor, sa fie un simbol reprezentativ al mesajului adventist pentru lume.

Note:

     Numele inregistrat poate fi folosit doar de catre Biserica Adventista de Ziua a Saptea, entitatile, institutiile si bisericile sale, dupa cum sunt autorizate de catre Conferinta Generala a adventistilor de ziua a saptea, diviziunile, uniunile si conferintele sale.

Valorile fundamentale ale Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea

     Planul strategic al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea identifica trei valori fundamentale – unitate, crestere si calitatea vietii – ca si chei pentru trasa viitorul si misiunea bisericii. Aceasta abordare sustine rolul vital al fiecarui membru al bisericii în definirea identitatii bisericii si implicarea în misiunea sa.

     Unitatea: Ca familie mondiala de credinciosi împartasim credinte comune, bazate pe Biblie, îmbratisam diversitatea, implicam toti membrii în misiunea si sustinerea organizatiei.

     Cresterea: Prin martori activi, implicati, împartasim mesajul sperantei si salvarea prin Isus Hristos, oferind un serviciu din inima în comunitati si înfiintand congregatii în toata lumea.

     Calitatea vietii: Noi reflectam exemplul lui Isus Hristos în vietile noastre: în studiul Bibliei, rugaciune, închinare individuala si colectiva, în actiunile si practica a ceea ce credem.

Reguli de folosire a numelui Adventist de Ziua a Saptea

Reguli

     Numele inregistrate ale Bisericii, cum ar fi „Adventist de Ziua a Saptea”, „Adventist”, si „Ministry” pot fi folosite numai in legatura cu slujirea denominationala si in activitati necomerciale aprobate ale laicilor si ale grupurilor profesionale. Folosirea acestor nume inregistrate trebuie sa fie controlata de catre Conferinta Generala a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea prin intermediul Comitetului pentru Nume. Numele inregistrate ale Bisericii nu vor fi folosite in vreun mod care va periclita statutul de organizatie scutita de taxe al Bisericii.

Proceduri

     Procedura interna a Comitetului Adventist de Ziua a Saptea pentru Nume Inregistrate

1. Cererea  pentru folosirea numelui Bisericii
a. Biroul General pentru Recomandari ia in considerare cererea.
b. Daca membrii sunt de acord, Biroul General pentru Recomandari prezinta cererea Comitetului Director al Conferintei Generale.
c. Daca Comitetul Director al Conferintei Generale aproba cererea, Biroul General pentru Recomandari trimite un aviz de aprobare si contractul pentru obtinerea licentei aplicantului.
2. Evaluarea folosirii neautorizate a unui nume al Bisericii
a. Biroul General pentru Recomandari evalueaza folosirea numelui Bisericii.
b. Biroul General pentru Recomandari raporteaza oficialilor.
c. Biroul General pentru Recomandari trimite o scrisoare concilianta aducand la cunostinta problema si oferindu-se sa discute posibilele solutii.
d. Daca raspunsul este negativ, Biroul General pentru Recomandari trimite o scrisoare politicoasa prin care cere incetarea folosirii acestuia.
e. Daca Biroul General pentru Recomandari primeste un raspuns negativ, Biroul General pentru Recomandari si oficialii Bisericii Adventiste iau in considerare posibilele litigii sau alte actiuni. 
f. Recomandarea pentru actiune este inaintata comitetului administrativ corespunzator si Comitetului Director al Conferintei Generale pentru aprobare.
3. Revocarea permisiunii de folosire a numelui Bisericii va urma aceeasi procedura, revocarea fiind votata de catre Comitetul Director al Conferintei Generale.

Diviziunile sunt rugate sa actioneze in concordanta cu aceste reguli.